Fel tand drogs ut på barn

Planen var att en mjölktand skulle tas bort men vid tandläkarbesöket kom i stället ett av barnets permanenta tänder att dras ut. Region Västmanland anmäler nu händelsen enligt lex Maria.

Misstaget inträffade vid röntgenundersökningen då mjölktanden förväxlades med en av de permanenta tänderna. Barnet var i kontakt med Folktandvården i Västmanland för en tandreglering men på grund av trångt om utrymme i käken bestämdes ett en mjölktand skulle dras ut för att underlätta regleringen.

I lex Maria – anmälan framgår att det i vilket fall som helst fanns planer på att i ett senare skede ta bort en tand på vardera sidan av käken på grund av det bristande utrymmet för att underlätta den kommande tandregleringen. Även om det inträffade inte förorsakade några påtagliga konsekvenser för patienten rör det sig om ett misstag som behöver anmälas enligt rutinerna för lex Maria.

%d bloggare gillar detta: