Då frusna supportrar trängdes utanför tidningsfönstren

TILLBAKABLICK

Under flera decennier stod sportintresserade utanför VLT:s och FP:s tidningsfönster och väntade i vinterkylan på att mål och slutresultat skulle redovisas när Fagersta AIK och Västanfors IF spelade på bortaplan. Som i kväll när FAIK möter IFK Hallsberg i en viktig match.

Det fanns tre tidningar som bevakade Fagersta kring mitten av 1900-talet; VLT, Fagersta-Posten och Folket. VLT hade fördelen av att komma ut 6 dagar i veckan och dessutom förmånen av väldigt sen pressläggning, vilket gjorde att de senaste nyheterna fanns med tidigt på morgonen.

Till höger i bild ses Länstidningens skyltfönster på Västmannavägen. I början av 70-talet flyttade man till Järntorget. 1991 slog man igen i Fagersta.

Under 1970-talet var det hård konkurrens om läsarna och annonsörerna i Fagersta. Och eftersom både Västanfors och FAIK spelade i de högsta divisionerna ingick det att serva blöta och frusna läsare utanför fönstren med de senaste uppdateringarna från bortamatcherna.

På tidningskontoren satt inhyrda medarbetare och ringde runt till de olika arenorna för att få senaste nytt att skylta med i fönstren. Ofta hördes ett jubel från klungan utanför när affischen kom upp om att något av Fagerstalagen gjort mål.

Vid viktiga matcher trängdes folk i två timmar för att få senaste nytt. Andra supportrar satt hemma och ringde stup i ett till tidningarna för att få veta hur det gick för FAIK och VIF.

Kampen om läsarna pågick fram till att VLT köpte FP och succesivt började avveckla länstidningen i Fagerstaområdet. 1991 stängde VLT sin redaktion, som då höll till där det nu är trafikskola i korsningen Stationsvägen – Brinellvägen.

I dag är resultaten från favoritlagen bara ett knapptryck bort på internet.

%d bloggare gillar detta: