Sjukvården ska inte sponsra gängkriminella

INSÄNDARE

Den organiserade brottsligheten tär på sjukvårdens resurser. De som skadas i gängkrigen behöver förstås tas omhand, men i dag är det också möjligt för kriminella att tjäna grova pengar på att driva vårdcentraler och vaccinationsmottagningar.

Att då som det moderatledda styret i Region Västmanland privatisera mer är ett steg i helt fel riktning. Vem som helst får enligt lagen om fri etablering starta och driva en vårdcentral. Vissa regioner har dock släppt in privata bolag på fler områden än lagen kräver. I Region Västmanland finns hittills tre områden med fri etableringsrätt. Vi i Vänsterpartiet har länge varnat för vad det kan leda till och nu har vi svart på vitt att våra farhågor stämmer.

Heidi-Maria Wallinder och Felicia Granath.

De flesta vårdföretagen vill patienternas bästa, men det finns aktörer som ser sin chans att fuska med ersättningarna på patienternas och skattebetalarnas bekostnad. Det sker till exempel genom att ta betalt för saker man inte har gjort, eller med för dålig kvalitet. Den organiserade brottsligheten har kopplingar till vårdgivare i Region Stockholm och Västra Götalandsregionen, men Ekobrottsmyndigheten tror att det förekommer i fler regioner.

Det borde inte komma som en överraskning för någon att kriminella organisationer söker sig till branscher där det går att tjäna säkra pengar med liten risk för att upptäckas. I dag är det inte banker och värdetransporter som rånas, utan regioner och kommuner. Välfärdsbrotten är så lönsamma att de inbringar mer än dubbelt så mycket pengar som narkotikahandeln.

Inte nog med att skattemedel går till att finansiera skjutningar, sprängningar och droger, det undergräver också förtroendet för hälso- och sjukvården. För oss i Vänsterpartiet är det självklart att de företag som bedriver skattefinansierad vård öppet redovisar sin ekonomi och inte bara skickar notan till regionerna. Att öka den demokratiska kontrollen över välfärden gynnar inte bara skattebetalarna utan även de seriösa vårdföretagen.

Det här borde vara lika angeläget för alla partier. Nuvarande rutiner är uppenbarligen inte tillräckliga för att förhindra att systemet utnyttjas. Frågan är hur omfattande kontrollsystem som krävs för att komma åt välfärdsbrottsligheten och om det är värt priset.

Heidi-Maria Wallinder, regionråd i opposition (V)

Felicia Granath, regionråd i opposition (V)

%d bloggare gillar detta: