Vafab visste om faran med vildsvinspest redan för fyra år sedan

Redan 2019 var Länsstyrelsen Västmanland ute på Vafabs avfallsanläggning i Västerås och informerade om riskerna med afrikansk vildsvinspest kopplat till matavfall och vildsvin. Det uppger Jordbruksaktuellt.

Det är många som undrat hur matavfall under lång tid kunde få ligga helt öppet på Sänkmossen för vildsvinen att gå in och äta buffé av. Men redan 2019 informerades Vafab, som ägs av kommunerna i länet, av Länsstyrelsens veterinär om att det kunde finnas en risk för svinpesten att spridas. Det är också i direkt närhet till avfallsstationen i Fagersta som smittan härjar och de döda djuren hittats.

I tidigare intervju som Jordbruksaktuellt gjorde med med Eva Favaro, avdelningschef hållbarhet och kommunikation på Vafab miljö, sade hon att frågan var ny för dem och att de inte känt till riskerna.

”Efter att jag pratade med dig gick vi tillbaka i våra diarier och hittade mötet från 2019. För vår del har det inte hänt något efter det och var frågan tog vägen då, vet vi inte. Den frågan har försvunnit. Jag tror att den här informationen inte var på agendan mer än på det här informationsmötet”, säger hon till tidningen.

Nu ska Vafab införa nya riktlinjer på sina anläggningar för att hindra vildsvin att komma åt mat- och restavfall.

%d bloggare gillar detta: