Gömde sig och tvingade personal att låta dem rymma

När de intagna på avdelningen Wengen på Sundbo låstes in i sina rum i lördags kväll upptäcktes inte att en saknades. Han tvingade senare personal att släppa ut honom och fyra kompisar.

Det sitter både dömda och vårdplacerade på Sundbo.

Killen hade enligt uppgifter till FN gömt sig i ett tv-spelsrum på avdelningen, när de andra låstes in vid halv tio. Tre timmar senare, strax före halv ett, övermannade och hotade han nattpersonal och krävde att man skulle öppna åt de andra fyra, alla i 15-17-årsåldern.

De tvingade till sig bilnycklar men valde ändå att ta sig därifrån till fots. Polisen skickade ut flera hundpatruller som körde i ilfart från Västerås, samt beordrade upp en helikopter. Ambulans kallades också till Sis-hemmet.

En vanlig flyktväg är efter järnvägsspåret raka vägen mot Västanfors, där den första bebyggelsen och möjligheten att stjäla bilar är Uggelbo, vilket polisen var väl medveten om och styrde en del styrkor dit.

Polisen tar rymningarna från Sundbo på stort allvar.

Flera boende på Uggelbo kontaktade FN vid ett-tiden på natten om att det var fullt pådrag med blåljus och sirener. Polishundarna letade upp tre av rymlingarna där och en fjärde närmare Sundbo. Den femte lyckades komma undan.

Det har varit flera uppmärksammade händelser på Sis-hemmet i sommar. I maj slog två intagna personal med pinnar från sönderslagna stolar och en skadades. Flera polispatruller skickades dit efter larm om hot och oroligheter. Det rörde sig om olika fall där intagna hade barrikaderat sig, och i det ena misstänkte man att ett vasst vapen hade tillverkats och personal kände sig hotad. Polisen gick in och avstyrde genom att omhänderta fyra intagna.

Vid 04.40 natten mot den 7 juli fick polisen larm att det var stökigt på Sundbo. I tumultet lyckades tre intagna tvinga till sig en bil och rymma. De tog även med sig en kvinna ur personalen, men släppte av henne efter en kort stund. En halvtimme senare fick polisen stopp på fordonet nära Sala med de tre rymlingarna i.

Insatsstyrkan gick in vid ett tumult förra sommaren.

Under natten den 23 juli gick en intagen in på en annans rum och hotade honom med ett vasst föremål. Han sa till nattpersonalen att han skulle döda den andre om de inte öppnade dörren och släppte ut dem från avdelningen. Flyktförsöket misslyckades efter att polisen medlat.

Förra sommaren gick larmet om att det brann på en avdelning och samtidigt fick polisen larm om att fem intagna startat ett upplopp och var våldsamma. Ett stort antal poliser beordrades till Sundbo, men valde att invänta insatsstyrkan. Upprorsmakarnas syfte var att bli utsläppta och de slog sönder möblemang och hotade personal som lyckades ta sig ut från avdelningen.

Rymningar har förekommit i Sundbos hela historia, men skillnaden är att hoten blivit grövre och allvarligare med vassa föremål som vapen. Dessutom avtjänar mycket grova brottslingar sina straff där. Polisen har hög prioritet på att snabbt få fast de som rymmer och lyckas ofta med det.

%d bloggare gillar detta: