20 fall av svinpest konstaterade – nu inleds stor helginsats

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bekräftade på fredagskvällen 20 fall av afrikansk svinpest i Fagersta. Sökandet efter kadaver fortsätter och i morgon påbörjas omfattande sökinsatser i de yttre delarna av zonen. Efter helgen kommer bilden av smittans utbredning att vara tydligare.

Statsepizootolog Karl Ståhl

– Inför sökinsatserna i helgen ordnades i går ett informationsmöte i Fagersta och uppslutningen av jägare var helt fantastisk. Vi är väldigt många som jobbar tillsammans nu för att göra vad vi kan för att begränsa det här utbrottet, både på plats och centralt på myndigheter och inom olika organisationer, säger Karl Ståhl, Statsepizootolog.

– Det gäller många olika områden, allt från att söka efter och provta ruttnande kadaver och få till avtal om ersättningar, till att få dataflöden och visualisering på webben att fungera. Alla bitar är nödvändiga för att det ska fungera. Att se hur alla bidrar är rörande, jag vill verkligen rikta mitt tack till alla som är med, påpekar Ståhl.

%d bloggare gillar detta: