Fagersta golfklubb gjorde inget fel – banan öppnas igen

Fagersta golfklubb utsattes för en skur av kritik för att man arrangerade en tävling på lördagen när Fagersta placerats i zonen där vildsvinspest finns. Men kritiken var obefogad och nu öppnar man igen efter samråd med Jordbruksverket.

– Vi är fast beslutna att göra allt som står i vår makt för att bekämpa spridningen av svinpest och samtidigt säkerställa en trygg golfupplevelse för våra medlemmar och besökare, säger Joakim Johansson, ordförande för Fagersta GK. Vi följer noggrant Jordbruksverkets rekommendationer för att minimera risken för smittspridning.

Från i dag har golfbanan öppet igen.

Golfklubben påpekar i ett pressmeddelande att svinpest är en allvarlig sjukdom och att det är av yttersta vikt att alla berörda parter arbetar tillsammans för att bekämpa den. Fagersta GK tar sitt ansvar på största allvar och har vidtagit flera åtgärder för att minimera risken för smittspridning på golfbanan.

Klubben har infört riktlinjer för rengöring av utrustning som måste följas strikt. Eftersom smittspridning kan ske genom förorenad utrustning, är det av största vikt att alla medlemmar och besökare följer dessa. Om rengöring av utrustning inte följs kan åtgärder komma att vidtas för att säkerställa att smittspridning inte sker.

Här följer de rekommendationer som gäller för golfbanan i Fagersta från Jordbruksverkets smittskyddshandläggare, veterinär Maria Cedersmyg:

• Skodon, kläder och utrustning som har använts på golfbanan bör tvättas rent med vatten och borste så att de blir rena från all synlig smuts. De ska vara så rena att man kan använda dem inomhus. Var extra noggrann med sulor på peggade skor och med hjul på vagnar.

Det är åtta kilometer mellan smittfallen och golfbanan.

Det finns naturliga skyddsbarriärer mellan centrum för smittan och golfbanan i form av Strömsholms kanal samt ett antal bostadsområden. Om Jordbruksverket upptäcker en smittad gris som närmar sig golfbanan kommer vi att inleda en diskussion om eventuella åtgärder. Det är cirka åtta kilometer mellan smittan och Fagersta Golfklubb och man tror att smittan skall sprida sig ca 1,5-2 kilometer per månad.

– Att vi nu har öppet är i enlighet med Jordbruksverkets riktlinjer, och vi har haft en kontinuerlig dialog med myndigheten angående vår verksamhet. Vi kommer fortsätta att anpassa oss efter deras rekommendationer, påpekar Joakim Johansson.

%d bloggare gillar detta: