Middagsmöte i Fagersta om kriserna i länet

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) besökte under måndagen Västmanland. Statsrådet ägnade dagen åt att besöka översvämningsdrabbade delar av Sala, samt träffade representanter för företag och allmänheten i den smittade zonen kring svinpestutbrottet i Fagersta.

Under kvällen fick lokala representanter från Kristdemokraterna chansen att ställa frågor till landsbygdsministern om regeringens agerande i det utsatta läget.

Landsbygdsministern på middag i Fagersta.

Regionrådet Elin Granqvist (KD), med ansvar för turismfrågor, var en av deltagarna och lyfte besöksnäringens villkor, där tidiga uppskattningar talar om bortfall uppåt en miljon kronor i veckan.

– Att landsbygdsministern så snabbt prioriterar att besöka länet visar att en snabb lösning för vår drabbade företag är prioriterad av regeringen, säger Elin Granqvist. Restriktionerna i delar av länet är en katastrof för många, både personligt och ekonomiskt. Med så många drabbade blir det snabbt stora summor i intäktsbortfall inom besöksnäringen, precis som för lantbruk och skogsbruk. Vi måste arbeta snabbt för att minimera de långsiktiga konsekvenserna.

Lars-Göran Bärling (KD) bor själv i det avgränsade området och välkomnade Peter Kullgrens besök.

– Det känns oerhört viktigt att regeringen både agerar i sak och tar sig tid att komma hit för att besöka oss som bor och lever här på plats. Peter lyfte både på presskonferensen och i vårt samtal jägarnas viktiga arbete och jag kan bara instämma. Oerhört många har kämpat dag och natt i allmänhetens tjänst och förtjänar all vår tacksamhet.” säger Lars-Göran Bärling, gruppledare för KD i Surahammar.

– Regeringen har agerat kraftfullt med att maximera och möta upp EU stödet mot översvämningarna i augusti när man ändrade krisstödet mot torkan till att även täcka översvämningar. Jag tror att många länsbor uppskattar att Peter var här och besökte de översvämningsdrabbade områdena här i Västmanland, säger Samuel Stengård (KD).

– Kriser föder ofta en speciell sorts gemenskap och engagemang, inte minst ser vi det med de ovärderliga insatserna som jägarna gör nu i samband med den Afrikanska svinpesten här i de norra länsdelarna. Jag är glad att landsbygdsministern kunde komma hit och ta del av och se situationen på plats. Nu bygger vi upp Västmanland tillsammans igen.

%d bloggare gillar detta: