13 vildsvin konstaterat smittade

Statens veterinärmedicinska anstalt påvisar allt fler smittade vildsvin inom zonen. Efter att proven från de kadaver som provtogs under gårdagen har analyserats är det nu totalt tretton säkra fall av afrikansk svinpest hos vildsvin.

Provtagning av dött vildsvin i zonen inFagersta. Foto: Estelle Ågren/SVA.

– Som vi berättade igår är det helt enligt förväntan att vi hittar fel positiva fall inom området. Sökandet efter kadaver fortsätter och enligt plan och nu börjar sökandet i området runt det först påvisade fallet. Sökområdet kommer att utökas allt eftersom. Det är en svår terräng och de deltagande jägarna gör ett fantastiskt arbete, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

På SVA:s webbplats finns en karta med övervakningen av afrikansk svinpest som uppdateras dagligen. Två av kadavren var upphittade intill varandra och ser på kartan ut som en prick, men det rör sig om två djur.

%d bloggare gillar detta: