Sverigedemokraterna vill att Fagersta köper tillbaka kommunhuset av SBB

Sverigedemokraterna föreslog vid tisdagens kommunstyrelse att Fagersta kommun skyndsamt utreder och vidtar åtgärder för ett återköp av kommunhus och näringslivskontor från Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som är nära att vara på obestånd.

Börsvärdet har rasat för SBB från 60 till endast 5 kronor per aktie och bolaget måste sälja stora delar av sitt fastighetsinnehav för att klara att betala räntor och amorteringar. Det kan innebära att Fagerstas kommunhus får en utländsk ägare som man inte alls vill ha.

Kritiken växer också mot att affären drevs igenom i stor oenighet i fullmäktige. ”Det kanske inte var så genomtänkt att sälja vissa samhällsfastigheter till privata aktörer”, säger näringslivsprofilen Christer Gardell till Affärsvärlden.

Peter Lilja och Sven Åke Fredriksson menar att Fagersta kommun kan låna till köpet av Kommuninvest, där räntan är förhållandevis låg.

”Fagersta har nyligen bildat Bergslagsbo Fagersta AB, för att hantera allmännyttan och en stor del av Fagersta kommuns fastigheter, vilket borgar för att det finns kompetens inom Fagersta kommun gällande fastighetsförvaltning. Det gäller att smida medan järnet är varmt”, säger de båda i ett inlägg till kommunstyrelsen.

%d bloggare gillar detta: