Vi sitter på läktaren och undrar vem som är smart, smartare och smartast

KRÖNIKA

Förr i tiden talade man om talang, sedan blev det begåvning och sedan kom IQ som ett paraply över alla orden. Men vad hände på vägen dit? Enklaste sättet att förklara det är att betrakta det som en strut. Ja, den dumstrut som placeras osynligt på näsan och blir till en riktig spetsstrut.

Just det, en spetsig strut som pekar bara i en riktning och det är mot själva spetsen som är riktad mot ett mål för att fastna på sin plats. Då uppstår ett äktenskap, en förening, mellan spets kompetensen och själva offret som blir en utvald del av mänskligheten. För att göra det extra fint i kanten så kallar vi det för ”headhuntad” och det är smickrande för den som blir handplockad. Sker det sedan i hård konkurrens så blir det extra plus och med guldkant.

Det är våra spjutspetsar som får vårt samhälle att utvecklas och det är dessa personer som ska bära upp vår framtidstro. Alltså de ska vara vår tids präster som ska ge oss en framtidstro och det en tro på utvecklingen. För att återgå till struten så kan vi säga som det är: Framtidstro är lika med utvecklingen av tekniken som skall tjäna oss människor så att vi mår bättre, gör livet enklare och bekvämare och får oss att tro på att det är helt gratis.
Det är definitionen på vad vi ska tro på och kodnamnet för det är: VÄLFÄRDEN.

Det är vår nya religion och namnet på Gud fast det religiösa i det här fallet kallas för politik som också skulle kunna kallas för ”den verbala syjuntan.” Politik handlar om att brodera ut verkligheten så att vi ska tro på att den politiska analysen är sanningen om våra liv. Den talare som hittar mitt i prick är den som vi kommer att rösta på och ge vårt mandat till att styra över våra liv. Men det är bara vart fjärde år och under tiden får vi sitta på åhörarläktaren och skåda på matchen om vem som är smart, eller smartare och frågan blir vem är då smartast?

Det vi kan se är en monsterarmé på inmarsch för att erövra torget och denna armé gör anspråk på att vara den smartaste. Den utmanar etablissemanget om makten och stå över alla andra mänskliga system. Den nye Gud håller på att sparka ut den gamle som blivit kraftlös.
Vilken Gud ska vi tro på, välfärdsguden eller teknikguden, ekonomiguden eller ordningsguden med blåljuset. Det finns mycket att välja på men över alla dessa gudar måste det finnas ”den smartaste.”

Vem är högguden? Jo, det är en svart plåtlåda med kylning, högtalare och en displayskärm. Resten är en osynlig gud, så ska det vara för att få våra gudsföreställningar bekräftade. De nye Gud talar genom skärmen och i högtalarna precis som på vilken fiction som helst. Själv skulle jag vilja testa den nye Gud med att fråga hur vi ska lösa gängkriminaliteten, kunskapskrisen, matpriserna, relationskriserna och så vidare.

Som Gud borde den vara den smartaste eller vad säger gudens präster om det? Varför vi har hamnat i en strut i den så kallade utvecklingen är att vi har fått skala av oss det mesta som människor.
Själva frågan om varför vi lever på jorden har vi trampat ner i jordmyllan och glömt. Vi har reducerat oss själva till att bli konsumenter och slutat att tänka själva och värna det egna livet.

Hur dum får en människa bli, dum som en dumstrut som lurar sig själv. Allt för att vinna lite tid, utöka sin bekvämlighet, lösa ondskans problem genom att blunda, det är att leva som dumstrut. Det som gör mig till ett dumhuvud är att jag tillåter en maskin ta över mitt ansvar, mitt kunnande och min förmåga till analys och slutsatser, alltså mitt tänk. I stället skall jag underordna mig någon som andra har konstruerat som ”den smartaste.” Den som skall vara allvetande, kontrollerande och allsmäktig. Vi slänger ut den gamle Gud och ersätter honom med en ny som är en kopia av det vi vill bli av med fast nu i ett omänskligt utseende.

Per-Arne Bengtsson

%d bloggare gillar detta: