Hård kritik mot hur Fagerstas idrottsarenor sköts av NVK

Är NVK mästare i att misslyckas? Det frågar sig Bosse Axelsson, välkänd föreningsledare och tidigare under många år anställd inom fritidssektorn i Fagersta kommun och med stor erfarenhet från idrottslivet.

Bosse Axelsson tar upp flera exempel på allt från undermålig upphandling till dålig skötsel och påpekar att Fagersta kommuns idrottsliv inte är till för NVK, utan det är NVK som är till för att sköta och driva kommunens idrottsanläggningar. Han är långt ifrån ensam om den kritiken, framför allt efter två vintrars problem med isen på Västanfors IP trots en investering på 20 miljoner.

Axelsson konstaterar att NVK nu berömmer sig för att ha gjort en konstgräsplan i världsklass, något som inte går att verifiera, men att man precis som i de flesta andra fall inte lyckades få den klar till utsatt tid. Därför har klubbarna hyrt in sig på Malmheden i Norberg under våren.

– Givetvis har man bortförklaringar men i grunden handlar det om missad framförhållning och ett synsätt inom organisationen där det är okej att inte leverera. Fortsätter vi på Fagerliden så är gräsplanen fortfarande inte spelklar, påpekar han.

I fjol tog det lång tid att få gräsplanen spelbar och i år tog man därför initiativet att lägga på en fiberduk som tillsammans med gödsling drev igång gräsväxten.

– Men duken togs inte bort i tid så gräset blev mycket högt. Sen sägs det att när man skulle klippa gräset så var gräsklipparen inte ”spelklar”. Helt otroligt att man inte ser till att redskapen är klara när de ska användas. Var finns ansvaret?, undrar Axelsson och frågar varför NVK inte klippte gräset med någon annan gräsklippare så att man åtminstone inte låtit det växa till upp emot 30 centimeter högt. Nu måste man både klippa och räfsa bort höskörden annars riskeras mögel och en mycket halkig yta.

– När vi ändå är kvar på Fagerliden så erinrar jag mig hur man misslyckades med att ha spelduglig is när FAIKs avgörande kvalmatch till division ett skulle spelas. Helt obegripligt att inte kunna göra okej is i en kontrollerad miljö som inte påverkas av väder eller vind utan enbart av personalens kompetens.

– Flyttar vi oss söderut i kommunen så hittar vi Västanfors IP. Kommunen bestämde sig för att bandyn skulle få finnas kvar och satsade cirka 20 miljoner. Efter två säsonger är anläggningen fortfarande inte driftsäker. I ett första skede hösten 2021 blev isen klar två månader efter beslutad leverans. Dock höll inte isen fullt ut under säsongen. Men till nästa säsong skulle det väl fungera? Hur det gick vet vi som följt det hela.

– Seniorbandy och äldre ungdomsbandy kunde inte bedrivas mer än ungefär halva säsongen. Även om personalen slarvade bort annandagsmatchen så är det inte orsaken till fiaskot utan här handlar det om en misslyckad upphandling. I den fanns inget krav på att leverantören skulle kunna visa upp att denne anlagt någon bandybana. Dock hade Huurre gjort ett par isanläggningar i ishallar. Alla borde förstå att det är viss skillnad att göra en anläggning på 1800 kvadratmeter i kontrollerad miljö och ca 6800 kvadrat i väderutsatt miljö och med mycket större materialspänningar, understryker han.

– Till sist en utflykt till Hedkärra ridhus. Många år efter att bytet av underlag borde skett görs byte av detta för verksamheten/hästarna så viktiga underlag men inte heller detta utan missar. Var finns ansvaret? Varför tar inte NVK sitt uppdrag på allvar?, undrar Axelsson.

Fagersta Nyheter har mejlat NVK och frågat om det stämmer att gräsklipparen är trasig, samt när det höga gräset kan komma att klippas, men har inte fått något svar.

%d bloggare gillar detta: