Det var rätt av fiskevakten att stoppa grillningen vid Abborrtjärn

Den fiskevakt som kritiserades i en insändare för att ha stoppat eldning i samband med fiskepremiären i Abborrtjärn gjorde helt rätt. Det säger Henrik Nyström vid Fagersta kommun som tog beslutet.

Fiskepremiären lockade ett par hundra personer till Abborrtjärn på lördagen och några tände eld för att grilla. Det satte kommunens fiskevakt stopp för och det uppstod hård ordväxling om vad som egentligen gällde eftersom Länsstyrelsen gått ut med eldningsförbud, men att det var tillåtet att göra grilleld på speciellt anordnade platser.

Henrik Nyström förklarar att det gäller till exempel i grillar hemma på tomten, men inte i skog och mark och att kommunen dessutom har ansvaret om något händer.

– Vi bestämmer över våra arrangemang och förbjöd inte grillning för att det är kul. Det är fullt med torrt ris efter avverkning i området och det är nära till Malingsbo-Klotens naturreservat med många döda och torra träd. Dessutom är det inte kommunens mark. Vi arrenderar den och har skyldigheter gentemot ägaren, säger Nyström till Fagersta Nyheter.

Länsstyrelsen har brandflyg uppe regelbundet och skulle knappast ha uppskattat att se en rökpelare i skogen, plus att bilar parkerats efter vägen så att räddningstjänstens stora fordon hade fått problem med att ta sig fram om det hade behövts.

– Vi vill att det ska vara trevligt och visst kan det vara tråkigt att man inte kan grilla när man fiskar, men efter regnet som ska komma nu så är det tillåtet igen. Det är bara några få gånger på flera år som vi sagt nej.

%d bloggare gillar detta: