Minnet av en Fagerstabutik med personlig atmosfär

TILLBAKABLICK

Hittade en gammal bild i mitt fotoarkiv som har några år på nacken. En affär som fanns i Fagersta centrum. Einar Liljekvists hus låg i hörnet Tomtvägen-Dalavägen.

Det kan vara 1940-tal. Huset stod nedanför Ejalunden tillsammans med tre andra villor, alla rivna nu. Einar och Karin bodde på övervåningen i huset med döttrarna Birgitta och Ingrid.
De hade en välfylld butik. Hyllmeter med konserver, det fanns inga frysar på den tiden.

Framför vågen står burkar med hel ansjovis och kabeljo, ett namn jag aldrig sett på dagens menyer. I glasdisken ligger rökt medvurst, leverpastej och rullskinka. Att det är jultider syns på brödpaketen med texten Wasa julbröd. Lakritskonfekt, kaffebönor och dixikola var smågodiset som köptes i en papprsstrut.

I den här butiken fick man vackert vänta på sin tur. Många varor fanns på lagret och det blev mycket spring innan en kunds nota var klar. Köpesumman räknades ut på en avriven papperslapp med en blyertspenna.
Just den här dagen fanns det gott om expediter i affären.
Från vänster Lennart Forsell, extra springpojke inför julen, Anna-Lisa Berg, en norsk flicka, Karl-Åke Aspengren, Karin och Einar Liljekvist.
Butiken skulle inte fungera i dagens samhälle, men den var mer personlig än dagens livsmedelshallar.

Margaretha Eriksson

%d bloggare gillar detta: