Västmanland behöver inte fler utlandsägda vindkraftverk

INSÄNDARE

Svar på debattinlägg ”Regionen behöver ta initiativ för att öka elproduktionen lokalt”.

Nej, tack. Västmanland behöver inte fler utlandsägda vindkraftsindustrier som exporterar majoriteten av elen de producerar från Sverige. Fler västmanländska idyller och naturvärden behöver inte förstöras till förmån för vinster i fickorna på dessa utländska bolag.

Hela vår välfärd är beroende av säker tillgång till el. Vindkraft är intermittent och kan inte planeras. Före vindkraftsbubblan hade Sverige ett robust, fossilfritt och väl fungerande elsystem. Det är ett obestridligt faktum att om producerad och konsumerad effekt inte är i balans i varje tidpunkt så påverkas systemet och i värsta fall blir det en kollaps.

Vår önskan till alla kommunalråd och kommunfullmäktigeledamöter i Västmanland är att ni ställer er frågan: Varför vill ett utländskt bolag bygga gigantiska vindkraftverk i de djupa skogarna i Bergslagen där vindförhållandena är nästan sämst i landet?

Vi har granskat årsredovisningar från flera olika vindkraftsbolag. Dessa uppvisar samma mönster som den vindkraftsindustri som finns i Norberg. Redan före byggnationen av verken säljs majoriteten av elen genom avtal till elslukande bolag i Europa. Genom förmånliga avskrivningsregler slipper de dessutom att betala inkomstskatt i Sverige. Kan man kalla det något annat än en ren blåsning? 

Norbergs kommuninvånare har fått bidra med en förstörd naturmiljö, vissa med störd nattsömn, försämrade fastighetsvärden, inskränkningar i både allemans- och äganderätten och blinkande ljusföroreningar som når milsvida. Vart tog elen, arbetstillfällena och pengarna vägen? Att någon kan vilja framhålla vindprojektet i Norberg som något att stoltsera med för andra västmanländska kommuner är för ossen total gåta.

Nu är det dags för alla politiker att börja lyssna på drabbade kommuninvånare istället för att köra över dem. En stor eloge till alla pålästa kommunpolitiker i länet, som säger nej till storskalig vindkraft i era kommuner. Ni har dessutom stöd av kommunallagen som säger att en kommunpolitiker ska jobba för kommuninvånarnas bästa och inte för några andra ändamål.

Magdalena Andersson, Demokraterna i Norberg

Lotta Gröning, Liberalerna

%d bloggare gillar detta: