Slopad karensdag skulle kosta Fagersta kommun 2,7 miljoner

Det skulle kosta Fagersta kommun runt 2,7 miljoner kronor årligen att slopa karensdagen för särskilt utsatta yrkesgrupper. Nu ska vidare utredning och eventuellt lagförslag inväntas innan man tar något beslut.

Avdelningen stöd och styrning har tagit fram en redogörelse som identifierar särskilt utsatta yrkesgrupper samt personalstatistik om dessa. Man konstaterar att Arbetsdomstolen har fastslagit att det är möjligt att förhandla bort karensavdraget genom kollektivavtal. Regeringen konstaterar dock att det kvarstår att se över behovet av ett system där riskerna för förlorad inkomst vid sjukdom blir rättvisare.

Utgångspunkten är att undvika att arbetstagare går till arbetet trots symtomen eller sjukdom, vilket riskerar att bidra till ökad spridning av smittsamma sjukdomar. Det är särskilt allvarligt när arbetstagare har kontakt med personer i riskgrupper inom till exempel hälso- och sjukvården och äldreomsorgen.

I Fagersta kommun skulle 450 anställda inom vård och omsorg beröras med 2 196 sjuktillfällen 2021. Det innebär en extra kostnad motsvarande cirka 2 745 000 kronor exklusive eventuell administrativ kostnad för hanteringen.

Stöd och styrning föreslår att Fagersta kommun inväntar vidare utredning och eventuellt lagförslag om ändrade sjukförsäkringsregler som kan komma att omfatta flera yrkesgrupper. Personalutskottet beslutade att Stöd och styrning uppdras att ta fram en handlingsplan för minskad sjukfrånvaro och att
Fagersta kommun inväntar vidare utredning och eventuellt lagförslag om ändrade sjukförsäkringsregler som kan komma att omfatta flera yrkesgrupper.

Upptäck mer från

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa