Shiro Biranvand lämnar alla sina politiska uppdrag

Fagerstas mest kände och färgstarkaste politiker, vänsterpartisten Shiro Biranvand, lämnar alla sina uppdrag i kommunalpolitiken. Han tycker det är dags att lämna över till yngre förmågor.

– Jag har varit politiskt aktiv i 56 år, varav 34 år i Fagersta. Mitt politiska engagemang har främst handlat om att aktivt jobba för ett bättre samhälle, demokrati, jämlikhet, internationell solidaritet och mot rasism och främlingsfientlighet i alla dess former, säger han till Fagersta Nyheter.

Han har gjort sig känd som en färgstark talare som inte duckat för några debatter. Är omtyckt även av många i motståndarleden för sitt sätt att vara och är även en hängiven och populär idrottsledare. Men nu lämnar han alla sina offentliga uppdrag, varav ett är i fullmäktiges presidium.

– Nu har det kommit många nya och även unga människor till partiet. De har kommit in i det politiska arbetet bra efter valet. Jag har därför bestämt mig för att lämna mina uppdrag. Detta betyder inte att jag lämnar politiken, men låter de unga och nya ta min plats i kommunpolitiken.

Vad var din bästa tid i Fagersta:

– Valet 1998 med 44.5 procent av rösterna i Fagersta och när Stig Henriksson med häst och vagn kördes till kommunhuset som nytt kommunalråd. 2002 var ett historiskt genombrott med egen majoritet, 53.9 procent av rösterna. Samt saneringen av kommunens banklån och pensionsskulder med cirka 500 miljoner kronor.

Och det sämsta?

– Att förlora valet 2014 kändes för mig som ett magplask.

Vad tycker du om det som hänt sedan 2014?

– Det bästa som har hänt är till exempel de nya allaktivitetsplanerna på flera platser i kommunen som gagnar ungdomsaktiviteter och spontanidrotten. Det har också etablerats några nya butikskedjor i staden. Men det som varit dåligt är ett antal skandaler som under de senaste åren har debatterats i medier. De värsta har varit flera kostsamma fastighetsaffärer som Brukskontoret, de tomma höghusen på Norbergsvägen, samt köpet och rivningen av Norrbygården, vilket kommer att leda till miljonunderskott framöver. Men också bottenbetygen för skolan och äldreomsorgen visar S+M politiken i praktiken.

Vad hade V kunnat göra annorlunda?

– Vi kunde analyserat valresultaten och utifrån det satt nya strategier. Det har saknats sådana de senaste åren efter den stora förlusten 2014 och fram till nu.

%d bloggare gillar detta: