15-rummaren Ulvaklev till salu för 14 miljoner

Ulvaklev i Ängelsberg, som var med i FN:s tävling om Fagerstas vackraste byggnader, är till salu för 14 miljoner kronor. Köparen av 15-rummaren på 626 kvadratmeter får en exklusiv byggnad med utsikt över Åmänningen.

Det stora huset i nyrenässansstil byggdes 1886. Det beställdes av direktören Erik F. Zetterström som tyckte att sonen Bengt F. Zetterström, som var chef för Engelsbergs oljefabrik, skulle ha en respektabel bostad. Byggnaden uppfördes på en brant udde vid sundet i närheten av ön där oljefabriken låg. Byggnaden är dekorerad med friser och gesims med fasad av rött handslaget tegel och tak av skiffer. Ulvaklev ger ett mäktigt intryck från sjösidan.

Bengt Zetterström avled dock redan 1905, och Ulvaklev såldes till kapten Schengenström, som i sin tur sålde byggnaden vidare till jägmästare Gustav Tham vid Fagersta bruk. Tham bodde i Ulvaklev och i uthusen hade han ett travstall.

Generalkonsuln Axel Ax:son Johnson köpte Ulvaklev 1917 och 1973 blev Försäkrings AB Sirius ägare och fastigheten genomgick då en restaurering. Sirius plan var att använda den som evakueringslokal för verksamheten i händelse av krig. Personalen fick därför som trivselförmån nyttja huset under semesterveckor och helger.

Från Ekomuseum Bergslagen facebook-sida:

Pappa Erik F. Zetterström hade gott om pengar, efter att ha investerat bland annat i järnvägen. Han kallades för “brännvinskungen” och det talas bland guiderna på Oljeön om vilda fester på Ulvaklev, då man kastade tömda flaskor i vattnet, med målet att de skulle bli till en bro av glas som Bengt kunde promenera över till Ön på.

På Oljeön tillverkades främst fotogen, en fantastisk uppfinning som gjorde att alla, även enklare hushåll, nu hade möjlighet att lysa upp rummen utan osande bloss och svagt flammande ljus och eldar.
Råoljan importerades från USA.

Här kan du se bilder på hur det ser ut inuti huset:

https://rc.se/bostader/obj12549_1974950537/

%d bloggare gillar detta: