Glädjande med gratis TBE-vaccin för barn

INSÄNDARE

Sommaren är i antågande och allt fler kommer röra sig i skog och mark. Det gör mig glad att det äntligen blir verklighet att TBE-vaccination erbjuds gratis till barn i Västmanland. Från och med nu går det att boka vaccination lokalt.

TBE är en fästingburen hjärninflammation som kan drabba människor, en sjukdom som ökar i Västmanland. De flesta klarar sig bra, men några blir rejält dåliga och för en del som drabbas förändras livet för alltid. Själv har jag vaccinerat hela familjen mot TBE, till en ganska hög summa. Vi kunde prioritera detta, bland andra utgifter. Jag vet många som inte har råd.

Det är Region Västmanland som står för vaccinationen. Regionen har inte en outsinlig skattkista, vilket en del partier verkar tro, och ibland måste man prioritera bland utgifterna. Därför tycker jag att det är bra att man satsar på barn. Förhoppningsvis har de ett långt liv och kommer ha nytta under lång tid av skyddet vaccinet ger. Därför blir vaccination en förebyggande åtgärd för att förhindra att människor blir sjuka.

Att fritt kunna röra sig i skog och mark utan att vara rädd för att bli sjuk för resten av livet, är en folkhälsofråga. Liberalerna vill att såväl liten som stor ska kunna göra det och vi börjar med barnen.

Liane Blom, Liberalerna

Källor: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/kraftig-okning-av-tbe-vastmanland-tredje-hogst-i-riket

%d bloggare gillar detta: