Fagersta i topp i landet när det gäller bostadsrätter

Fagersta placerar sig på åttonde plats av landets 290 kommuner när det gäller antalet bostadsrätter i förhållande till hyresrätter. 67 procent av lägenheterna ägs av de boende medan 33 procent hyrs.

Hyresrätter är annars vanligare än bostadsrätter i nio av tio kommuner i landet, visar ny statistik från SCB. Men den vanligaste enskilda boendeformen för ett hushåll i Sverige är ändå ett småhus med äganderätt.

– I 258 av landets 290 kommuner dominerar hyresrätten i flerbostadshusen. I tio kommuner finns bara hyresrätter i flerbostadshusen, säger Martin Verhage, statistiker på SCB.

Bara 32 kommuner i hela landet har fler bostadsrätter än hyresrätter i flerbostadshusen och en av dessa är alltså Fagersta, där många hyresbostäder försvann när kommunen gjorde sig av med outhyrda lägenheter på 90-talet genom att riva stora hus i Kolarbyn.

På senare år har Fagersta kommun gjort försök att bli en betydligt större aktör på bostadsmarknaden genom att försöka köpa de nedgångna husen på Hantverksvägen, vilket den politiska oppositionen satte stopp för. Samt genom att flytta kommunhuset till brukskontoret och bygga om höghusen på Norbergsvägen till hyreslägenheter, något som nu lagts i malpåse på grund den ansträngda ekonomin och det svala intresset hos Fagerstaborna för att bo i hyresrätter.

Den vanligaste lägenhetstypen är 2 rum och kök följt av treor. Tillsammans utgör de 68 procent av bostadsbeståndet i flerbostadshusen.

%d bloggare gillar detta: