Elcyklar begärligt stöldgods

Två av tio stulna cyklar i Västmanland förra året var eldrivna.
– Det här är dyra och eftertraktade cyklar som är lätta att sälja vidare. Det gör dem väldigt stöldbegärliga, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

April och maj är den tid på året då cykelstölderna börjar ta fart. I takt med att elcyklarna blir vanligare ökar också stölderna. Under år 2022 anmäldes 340 elcykelstölder i Västmanlands län.

– Vi ser en ökning av stölderna och med tanke på den stora populariteten av elcyklar så ser vi att trenden kommer att hålla i sig. De här cyklarna kostar ofta mångdubbelt mer än en vanlig cykel, så vår starka rekommendation är att vara väldigt noga med lås, säger Johan Granholm, motorexpert på If.

Ett nytt batteri till en elcykel kan kosta 3 000 kronor, så ett av misstagen är att lämna kvar det på cykeln. Många försäkringsbolag har som krav att batteriet ska plockas bort från en parkerad cykel, för att den drabbade ska kunna få ut full ersättning vid stöld. Ersättningen kan annars minska med uppåt 50 procent. Att låsa fast cykeln med ett bra lås är en annan viktig förebyggande åtgärd. 

– Dyrare cykel kräver ofta ett dyrare lås. Tjuvarna kan komma med vinkelslip, dyrk eller frysa och slå med hammare. Det är bara de kraftigaste godkända låsen, bygellås eller kätting som står emot en längre stund vid stöldförsök. Komplettera gärna med ett spiral- eller vajerlås så att du kan låsa fast hjulen. Lås alltid fast cykeln i ett fast föremål med antingen ett godkänt bygel- eller kättinglås, säger Johan Granholm.

%d bloggare gillar detta: