Många missar att deklarera uthyrning av bostad

Att hyra ut delar av sin bostad blir allt vanligare men många missar att deklarera det, eller missförstår reglerna. 2022 genomförde Skatteverket en kontroll av privatpersoners uthyrning via digitala plattformsföretag. Det ledde till beskattningsändringar i 70 procent av fallen.

– Vi informerar om reglerna under årets deklarationsperiod eftersom alla kanske inte känner till att inkomster från uthyrning kan vara skattepliktiga. Får du ett överskott från uthyrningen av privatbostaden ska du deklarera det i din inkomstdeklaration som inkomst avkapital, säger Monica Rönnberg på Skatteverket i Västerås.

Den som ägt hyrt en bostad under hela året får göra ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Avdraget är tänkt att kompensera för alla extra kostnader som kommer av att hyra ut. Är det flera personer som äger bostaden får dessa dela på schablonavdraget.

På Skatteverkets webbplats finns det en beräkningshjälp där den som har hyrt ut sin bostad fyller i uppgifter om uthyrningen. Tjänsten hjälper till att räkna ut om uthyrningen behöver deklareras.

– Det är enkelt att se hur mycket som ska föras in i deklarationen och vad skatten blir, säger Monica Rönnberg.

Den som hyr ut en bostadsrätt eller hyresrätt har utöver schablonavdraget rätt att dra av hela eller del av månadsavgiften eller hyran. Om till exempel halva lägenheten hyrs ut i en månad får halva avgiften eller hyran dras av.

%d bloggare gillar detta: