Västanfors samlingspunkt sedan 70 år står öde

Kalle Östholm startade den legendariska IP-kiosken på 1950-talet, då bandyn var som störst i Västanfors med flera tusen besökare varje match. Den blev samlingspunkt under flera decennier inte bara för folk som ville prata idrott på kvällarna över en kokt med bröd. Nu står den öde sedan över ett halvår.

Utanför kiosken samlades Västanforsbor i ur och skur för att noga analysera varje passning på isen och även på somrarna lockade IP, där det då var fotbollsplan, och därmed kiosken mycket folk. Ett tag kallades den i folkmun för ”Ottos” efter nya ägaren Svanström, då nymodigheterna hamburgare och pommes frites gjorde succé. En ”halva” var en vanlig beställning, liksom ”luffare” för dem som inte hade råd med mer.

Storhetstiden för korvkiosken var i början av 70-talet då bandyn fortfarande stod på topp och det fanns en ungdomsgård i läktarens källare. Lösgodiset var populärt där en tålmodig anställd stod och försökte pricka rätt på vad de unga kunderna pekade på mot glaset.

Den nya tiden på 80-talet innebar större hamburgare och pizza och succesivt togs godis, tobak, tidningar och annat bort från hyllorna. Den byggdes ut, bytte ägare och fick namnet Tre Kronor. Men i fjol var det slutserverat. Efter ett bråk om obetalda hyror fick arrendatorn lämna byggnaden, men löftet från ägaren om att en ny skulle ta över innan bandysäsongen startade i november infriades inte.

– Jag har länge försökt få bort dem men inte förrän en duktig advokat kunde hjälpa mig så lyckades det, sa ägaren av bolaget till FN i höstas.

Nu ligger byggnaden ute till försäljning som restaurang för 525 000 kronor och enligt annonsen på Hemnet ingår 5 102 kvadratmeter mark. Det stämmer dock inte. NVK uppger att det rör sig om 200 kvadrat och att resten av området ägs av Fagersta kommun.

%d bloggare gillar detta: