Det blir billigare och enklare att resa med Bergslagspendeln

Region Västmanland ska göra det enklare och billigare att resa med Bergslagspendeln. En enkelresa ska kosta lika mycket som en länsresa med VL-buss. En anpassning av tågpriset kan göras genom att regionen gör en överenskommelse med Tåg i Bergslagen som driver Bergslagspendeln.

– Vi vill att det ska vara enkelt att resa i Västmanland. Man ska kunna välja buss eller tåg på samma villkor. Med enhetligare taxor blir det enklare för resenären att välja den resa som passar en själv bäst. Det tror vi gör att fler kommer att välja att resa hållbart med vår kollektivtrafik, säger Jenny Landernäs (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Den 18 april beslutar regionfullmäktige om en överenskommelse ska göras med TIB enligt förslaget. Regionfullmäktige tar samtidigt ställning till ett förslag om en ny taxa för Bergslagspendeln som även gäller över länsgräns. Förslaget till ny taxa måste godkännas av alla fyra ägarregionerna Örebro, Västmanland, Gävleborg och Dalarna.

– Beslutet ligger i linje med regionens satsningar på att utveckla kollektivtrafiken med tågtrafiken som basen i vårt trafiksystem. Genom beslutet kommer vi ett steg närmare att erbjuda våra invånare ett enhetligt trafiksystem som är lättare att använda och välja, säger Mohammad Sabet, biträdande förvaltningsdirektör vid kollektivtrafikförvaltningen.

Bergslagspendeln går mellan Västerås och Fagersta, vidare över länsgränsen till Ludvika. En enkelresa i länet kostar i dagsläget 57 kr. Planen är att enhetlig taxa kan införas under 2024.

%d bloggare gillar detta: