Polisen varnar för köp av stulna cyklar

I och med att cykelsäsongen startar kommer det ut många annonser om bra begagnade tvåhjulingar till förmånliga priser. Men det kan vara stöldgods och leda till åtal för häleri för den som köper.

I Sverige stjäls det 70 000 cyklar om året. En del av dem tas av ligor och lämnar landet på lastbilar och säljs utomlands. Men många säljs på begagnatmarknader. Och sedan 20 år tillbaka duger det inte längre att säga att man handlat i god tro.

Den som medvetet eller omedvetet köper en vara som visar sig vara stulen blir tvungen att lämna tillbaka den till den ursprunglige ägaren utan att få några pengar tillbaka. Därför varnar polisen i Västmanland nu spekulanter på begagnade cyklar att vara på sin vakt. Här är några tips på vad man kan tänka på vid köp av begagnad cykel:

• Kolla ramrumret. Ser man att det saknas siffor eller att ramnumret är förstört, så kan det vara ett tecken på att den är stulen.

• Fråga om legitimation på den som säljer, begär att få se inköpskvittot, och helst också garantibevis i original.

• Kolla så att cykeln du såg i annonsen, stämmer överens med den cykel som säljaren kommer med.

• Är priset för bra för att vara sant, kan det vara ett tecken på att allt inte står rätt till.

• Bedöm situationen, inte personen. Hur trevlig en säljare än är så finns det tillfällen att misstänka att allt inte står rätt till, till exempel om säljaren har orimligt bråttom eller inte vill visa var man bor.

%d bloggare gillar detta: