Endast 58 procent av lärarna i Fagersta är behöriga

Lärarbehörigheten i Fagersta kommun har sjunkit till den lägsta nivån på över åtta år. Det är näst lägst i länet.
Det visar ny statistik från Skolverket som Sveriges Lärare analyserar för samtliga kommuner och län.

I oktober 2022 hade motsvarande 58 procent av lärarna i grundskolan i Fagersta kommun lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Det är en minskning med två procentenheter jämfört med året innan och den lägsta nivån som noterats sedan 2014. I hela landet ligger lärarbehörigheten på 70,8 procent.

– Den stora bristen på behöriga lärare är oerhört allvarlig. Lärarbristen får förödande konsekvenser för kvaliteten på svensk skola och drabbar såväl de befintliga lärarna som eleverna, säger Sveriges Lärares ordförande Johanna Jaara Åstrand.

– Läraryrket måste bli mer attraktivt och det sker genom rejäla satsningar på lön och arbetsmiljö. För att fler ska vilja bli lärare och stanna i yrket måste lärarnas höga arbetsbelastning tas på allvar. Svenska skolor skriker efter lärare, det finns ingen tid att förlora.

Av de sammanlagt 142 heltidstjänsterna i grundskolan i Fagersta kommun (motsvarande 154 lärare) var det 82 som hade lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Jämfört med andra kommuner i landet är lärarbehörigheten i Fagersta relativt låg. Kommunen är rankad som nummer 263 bland landets 290 kommuner.

– Det är rent ut sagt sorgligt att skillnaderna över landet är så stora. Allt fler kommuner skär ned på skolan vilket riskerar att öka på skillnaderna. För att få en likvärdig skola måste staten ta ett huvudansvar för både finansiering och lärarförsörjningen, säger Johanna Jaara Åstrand.

Behörigheten i länets kommuner:

Arboga 68,7

Surahammar 68,7

Köping 64,6

Sala 64,6

Västerås 62,7

Norberg 62

Hallstahammar 59,9

Kungsör 59

Fagersta 57,8

Skinnskatteberg 54,9

%d bloggare gillar detta: