Toppchefernas löner har dragit ifrån politikernas rejält

Det är betydligt mer lönsamt att vara toppchef i en liten kommun än att vara den politiskt högst ansvariga. I Norberg skiljer det 40 000 mellan vad chefen och toppolitikern tjänar i månaden. I Fagersta och Skinnskatteberg drygt 20 000 kronor.

Så sent som på 1990-talet var det kutym att kommunens högsta chef och kommunalrådet skulle avlönas lika. Fagerstas kommunalråd Kjell Olsson, S, hade 30 000 i månaden. Arvodet sattes efter den lön högsta tjänstemannen hade, som på den tiden var kommunjuristen.

Men det har skett en stor förändring på senare år där chefernas lönenivå dragit ifrån politikernas rejält. En orsak till att det blivit så är svårigheten att rekrytera bra chefer på toppnivå till kommuner eftersom det är väldigt speciellt att arbeta i en politiskt styrd verksamhet. Alla finner sig inte i uppdraget att verkställa politiska beslut och väljer hellre näringslivet där de har en mer självständig roll. Att vara kommunchef innebär dessutom en risk att få gå på dagen om man inte kan samarbeta med kommunalrådet.

Fagersta hade ingen kommunchef under många år då Stig Henriksson, V, var kommunalråd, men när Marino Wallsten, S, tog över upphöjdes Anders Kilström från chef över kansliet till kommunchef. Han valde dock att sluta i Fagersta för en tjänst som utredare i Avesta. Ny kommunchef blev dåvarande ekonomichefen Karolina Berglund.

Hennes lön för 2023 är ännu inte klar, men förra året tjänade hon 92 500. I Fagersta har kommunalrådet Åsa-Märta Sjöström, S, samma arvode som en riksdagsledamot, vilket är 73 000 i månaden.

I Norberg arvoderas kommunalrådet Johanna Odö, S, med 85 procent av riksdagsarvodet vilket motsvarar 62 050 kronor i månaden. Kommunchefen Christian Foster har efter 2023 års löneöversyn 102 200 kronor i månaden. En skillnad på nästan en halv miljon på ett år.

I Skinnskatteberg var kommunchefen Annelie Johanssons lön 87 000 kronor i fjol, men eftersom hon slutade sin tjänst i fredags är hon inte med i lönerevisionen för 2023. Kommunalrådet Ewa Olssons Bergstedts, SD, arvode 2023 är 63 155 kronor i månaden.

%d bloggare gillar detta: