Gratis vaccin mot HPV för kvinnor mellan 24 och 29 år i länet

Västmanländska kvinnor som är födda mellan 1994 och 1999 erbjuds nu kostnadsfri vaccination mot HPV, humant papillomvirus, ett virus som kan orsaka livmoderhalscancer. Erbjudandet är en del av ett nationellt projekt där målet är att utrota livmoderhalscancer.

Varje år drabbas cirka 550 kvinnor av livmoderhalscancer, och av dessa dör 150. Genom vaccination och provtagning för HPV räknar man med att inom en femårsperiod utrota livmoderhalscancer.

– Jag uppmanar alla 8 800 kvinnor i den västmanländska åldersgruppen att ta den här möjligheten! Det är ett mycket generöst erbjudande som ger möjlighet att skydda såväl sin egen hälsa som andras. Målet är att vi en dag ska minnas livmoderhalscancer som något som drabbade tidigare generationer, säger Björn Svartsgård, överläkare på Kvinnokliniken i Västmanland.

En enig riksdag ställde sig 2021 bakom ett nationellt mål att utrota livmoderhalscancer. I en nationell forskningsstudie undersöks nu om organiserad vaccination mot och provtagning för HPV kan utrota HPV, och med det livmoderhalscancer. Skälet till att man valt kvinnor födda 1994 – 1999 är att förekomsten av HPV är högst i denna grupp.

– Det är en historisk satsning som görs. Om vi lyckas, vilket mycket talar för, kan livmoderhalscancer bli den första cancerform som utrotas, säger Björn Svartsgård.

Så här fungerar det:

  • Man bokar tid på den vårdcentral man är listad. Passar det bättre att boka tid på en annan vårdcentral så går även det bra.
  • För att få en kostnadsfri vaccination måste man vara född i intervallet 1994 – 1999, fylla i en hälsodeklaration, godkänna deltagande i studien samt ta ett självprov för HPV.
  • I samband med vaccinationen får man ett självprovtagningskit för HPV. Provet kan tas på mottagningen innan man går hem eller i hemmet. Provet skickas sedan till Karolinska Institutet i Stockholm för analys.
%d bloggare gillar detta: