Ekonomin kan sätta stopp för gratisbussar i Fagersta

Oppositionen är emot att Fagersta ska lägga ut en miljon kronor om året på gratis busstrafik. Moderaterna har hittills sagt ja, men nu kan ekonomin i kombination med hur chaufförerna behandlas komma att sätta stopp för den.

– Något måste göras på grund av situationen som blivit. Vi tar upp det i budgetberedningen och kommer att ta ett beslut i frågan, säger Jan Johansson, M.

Det är Socialdemokraterna som i flera år drivit frågan om fria bussturer i Fagersta. Vänsterpartiet har nu diskuterat arbetsmiljöproblemet för bussförarna som kör på Fagerstalinjen och anser att första steget är att ta bort gratisåkandet och införa betalbuss.

– Att de får utstå spott, spe, hot, med mera är inte ok någonstans. Redan i november 2021 föreslog Vänsterpartiet att vi skulle ta bort gratisbussarna och låta ungdomarna gå eller cykla till skolan i stället för att åka buss, med motiveringen att det är viktigt att röra på sig ur ett hälsoperspektiv. Men vi fick motstånd i den frågan och inte bara politiskt utan även från en del medborgare, säger vänsterledaren Ann-Christine Andersson.

– Nu har problemet kring gratisåkandet eskalerat där chaufförerna blir stressade och får utstå glåpord nästan varje dag. Vi vet att det finns skötsamma barn och ungdomar i Fagersta kommun, men de som inte sköter sig måste vi sätta stopp för.

– Sedan måste vi få diskutera hur vi tittar på en fortsättning, kan pensionärer få åka gratis? Kanske de kan få ett busskort av kommunen om det är lagligt att göra så, eller är nästa steg att sätta in Flexlinjen igen, där man får ringa och beställa att man vill åka buss?

%d bloggare gillar detta: