Tonårstjejer får testa på yrkeslivet som ingenjör

På fredag får tjejer och icke-binära mellan 13-19 år chansen att testa på livet som ingenjör. I Fagersta bjuds de in till Seco Tools och Epiroc.

Intresset är stort för denna Introduce a Girl to Engineering Day, som arrangeras av stiftelsen Womengineer och på Seco är platserna redan fyllda. Ungdomarna erbjuds då möjlighet att få en djupare förståelse för vad teknik är och hur den används i samhället.

Eventet ger också möjlighet för deltagarna att träffa och nätverka med ingenjörsförebilder, och därigenom få ökat självförtroende och motivation att utöva sina passioner inom STEM-området (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

I Sverige finns idag omkring 300 000 tjejer och icke-binära mellan 13-19 år. Stiftelsen Womengineer drömmer om att varenda en av dem ska ha självförtroendet och kunskapen för att kunna välja sin egen framtid.

”I dag tenderar unga tjejer i stor utsträckning att avstå från tekniska utbildningar, trots höga betyg och tidigare intressemätningar. Okunskap om vad dessa utbildningar innebär, förlegade normer kopplat till teknik samt en tro om att det ska vara för svårt har, under allt för många år, skapat ett kraftigt underskott av kvinnliga ingenjörer. Det vill vi på Womengineer ändra på! Förhoppningen är att den ibland svårdefinierade bilden av en ingenjör egentligen gör ska tydliggöras genom IGEday, så att Womengineers vision kan bli verklighet – att det 2030 ska examineras lika många kvinnor som män”, säger Stiftelsen på hemsidan.

%d bloggare gillar detta: