”Inte vår uppgift att uppfostra Fagerstas ungdomar”

Ledningen för Svealandstrafiken ska träffa företrädare för fackförbundet Kommunal i Fagersta med anledning av den ohållbara situationen för bussförarna på Fagerstalinjen. Men påpekar att det inte är trafikbolagets uppgift att uppfostra Fagerstas ungdomar.

Den skarpa protesten mot arbetsförhållandena på Fagerstalinjen har skickats till Fagersta kommuns ledning eftersom det är de som beslutat att resorna ska vara gratis. Kommunen hänvisar till att det är ett arbetsmiljöproblem som inte de kan styra över.

– Den skrivelsen från Kommunal har inte vi fått, men vi har tagit del av den via media och ska träffa dem på torsdag där de får berätta om hur de upplever situationen, säger Peter Beckman, produktionschef på Svealandstrafiken.

Han berättar att det tidigare funnits indikationer på att det varit trångt i bussen och man satte då in en ledad buss som tar fler passagerare. Det ledde till ännu fler resenärer.

– Vi har trott att det hjälpte eftersom vi inte hört något annat, säger Beckman och berättar att Svealandstrafiken efter kritiken mot olämpligt beteende i höstas hade ett möte på skolorna i Fagersta där man informerade eleverna om vad som gäller när man åker buss.

Det har dock inte hjälpt eftersom facket beskriver arbetssituationen som ohållbar och att förare sjukskriver sig för att slippa riskera att utsättas för hån och glåpord från unga passagerare när de blir tillsagda att lugna ned sig.

Vad kan ni göra för att stävja problemet?

– Vi som bussbolag kan inte uppfostra Fagerstas ungdomar. Det är inte vår uppgift, det är att köra bussar från A till B.

Vad tycker du om att ha gratis bussåkande?

– Det har jag ingen uppfattning om. Det är inte vi som infört det.

Insändare hösten 2022:

%d bloggare gillar detta: