Fagerstas ledning borde lyssna på sin egen strateg om hyresbostäder

INSÄNDARE

Läste om de fyra alternativ som Fagersta kommuns fastighetsstrateg tagit fram om de båda höghusen på Norbergsvägen och det finns en mening där som borde få ledningen att tänka om angående de envisa planerna på att bli en stor aktör på bostadsmarknaden.

Han skriver att rivning är ett alternativ att ”ta i beaktande” eftersom efterfrågan på hyresrätter bedöms som relativt sval i Fagersta och det kostar mycket pengar att ha husen stå tomma. Att prislappen på att bygga om husen skulle bli dubbelt så dyr som politikerna trott kan inte bara skyllas på Putin, storköket blev ju också det utan hans inblandning.

Det är ingen nyhet för de som har någorlunda koll på Fagerstas bostadsmarknad att det är villor och bostadsrätter som efterfrågas av de allra flesta och så har det varit i 80 år, ända sedan bruket till förmånliga villkor lånade ut pengar till arbetarna för att bygga sig egna hem. Det var något våra föräldrar var väldigt stolta över och rädda om, liksom de som istället köpte en lägenhet på avbetalning.

Det är billigare att äga en äldre lägenhet i en välskött bostadsförening än att hyra en så pratet om att alla inte har råd med det stämmer oftast inte. Man lånar till insatsen som bara är en tiondel av riksgenomsnittet och har man inte råd att betala för det så har man heller inte råd att hyra sig en bra bostad.

Det är dags att Fagerstas ledning kommer till insikt om hur verkligheten är och att då satsa över 110 miljoner på att bygga om höghusen till hyresrätter vore förstås ekonomiskt oförsvarbart. För det första vill nog flertalet av de hyresgäster kommunen vill ha inte bo i Kolarbyn och för det andra vill eller kan de nog inte betala de hyror som det blir fråga om och då återstår de som får sina hyror betalda av socialtjänsten och heller kanske inte är så rädda om bostäderna, den sociala dumpningen.

De hyreshus som kommunen driver på exempelvis Ejalunden bebos främst av äldre människor som sålt sina hus och inte vill eller orkar med underhållet längre. De har råd att betala en rejäl hyra för att få service när nåt går sönder och ha centrum utanför stugknuten och ser knappast Norbergsvägen som ett alternativ. Så välj alternativet rivning istället för att betala miljoner för tomma hus varje år, snälla Fagersta kommun!

Fagerstabo som läste Spara och Slösa i skolan

%d bloggare gillar detta: