Skarpa reaktioner efter fackets larm om hot och glåpord på Fagerstas gratisbussar

Fagersta kommuns ledning tänker inte stillatigande acceptera de allvarliga missförhållanden som facket Kommunal slagit larm om när det gäller trakasserierna mot chaufförerna på Fagerstalinjens bussar.

– Just nu ligger ärendet hos Svealandstrafiken som ett arbetsmiljöärende men det pågår även diskussioner på tjänstemannanivå inom kommunen med både Svealandstrafiken och kollektivtrafikförvaltningen, säger kommunalrådet Åsa-Märta Sjöström, S, till Fagersta Nyheter.

– Vi avvaktar dessa samtal men politiken är informerad och vi kommer att få mer information och då får se om och vilka åtgärder vi måste vidta.

Många har reagerat på fackets larm om vad chaufförerna på den avgiftsfria Fagerstalinjen tvingas utstå med hot och glåpord i deras arbete och kräver att något radikalt görs för att få stopp på missförhållandena, som pågått en längre tid men eskalerat med skadegörelse och även sabotage mot trafiken.

”Det har gått så långt att chaufförer sjukskriver sig när de ska köra Fagerstalinjen på grund av att de mår psykiskt dåligt. Det här är inte hållbart. Något måste göras å det snaraste! Vi chaufförer tror knappast politikerna skulle acceptera det vi får stå ut med varje dag vi kör Fagerstalinjen!”, skriver Kommunals skyddsombud, samt platsombud till Fagersta kommun och vill ha bort gratisåkandet som missbrukas.

Både Vänstern och SD är emot gratis bussresor för alla resenärer. SD anser att pensionärer och personer med funktionshinder ska få åka gratis. Vänstern är också emot att ungdomar fyller bussarna, men med hänvisning till att de behöver röra på sig.

”På Fagerstalinjen som omfattar korta sträckor med gångavstånd ser vi fulla bussar med nästan bara ungdomar som passagerare. Det är inte bra ur ett hälsoperspektiv, det är viktigt att röra på sig”, skrev vänsterpartiet i sitt remissvar när Fagersta kommun beslutade om gratisbussar.

%d bloggare gillar detta: