Våryrans arrangörer har tagit på sig en omöjlig uppgift

KRÖNIKA

Våryran hade gjort en kanonbokning med Sofie Svensson & Dom Där men ändrade sig och avbokade, vilket lett till den värsta kritikstormen på år och dar i Fagersta. Och den är i huvudsak befogad.

Förra årets Våryra blev en succé tack vare ett väl ihopsatt program med tusentals åskådare i Vilhelminaparken då bland andra LBSB, Klara Hammarström och Jan Johansen med Black Rose uppträdde. Ingen reagerade på att det fanns textrader som inte passade barnaöron och alldeles intill en karusell serverades det alkohol utan att ens nykterhetsrörelsen protesterade.

Ingen protesterade heller mot att det populära Västeråsbandet LBSB sjöng: ”Det börja med en öl och sluta med jag tar allt ni har. Sedan låg jag där ensam på en trottoar. Jag hade spytt tre gånger och min rumpa var bar”.

Det är lovvärt att Fagersta kommun uppmuntrar till att unga ska hålla sig nyktra men det ska inte få avgöra vilka artister som ska få framträda på årets enda stadsfest. Kommunens tidigare försök med liknande krav har dött ut sedan länge, som Lussecupen och disco på Valborg.

Beslutet andas förmynderi och hundratals har protesterat och undrar vad Våryrans arrangörer anser är acceptabelt. Den folkkäre Markoolio kan ju inte släppas fram med Biralåten, Magnus Ugglas Varning på stan med raden ”Å vi är fulla som fan” vore otänkbart, för att inte tala om Eldkvarns klassiker ”Fulla för kärlekens skull”, eller den 17:e balladen av Evert Taube: ”Om ryktet ock skall gå till evigheten att jag har sjungit för att jag var full”, för att nämna några av landets mest kända sånger.

Arrangörerna hänvisar till en värdegrund som inte hör hemma på en stadsfest som håller öppet till sent. Det går alldeles utmärkt att bjuda på oförargliga sånger på dagtid och fram till nio-tiotiden på kvällen, men efter det är det föräldrarnas ansvar att se till vad deras barn ska tillåtas se och höra för artister.

Fagersta i fokus och Fagersta kommun har allt att vinna på att ändra sitt beslut och engagera Sofie & Dom Där, som för övrigt kommer att kunna ses på tv på barnvänlig tid i sommar utan att någon förmyndare kan stoppa det.

Ola Wahlsten, redaktör

%d bloggare gillar detta: