Fackligt larm om hot och glåpord mot chaufförerna på gratisbussen i Fagersta

Situationen på Fagerstalinjen är näst intill outhärdlig för chaufförerna, som utsätts för hot och glåpord även i privatlivet och tvingas sjukskriva sig av rädsla. Nu slår skyddsombuden larm till Fagersta kommuns ledning och begär att gratisåkandes tas bort.

”Det har gått så långt att chaufförer sjukskriver sig när de ska köra Fagerstalinjen på grund av att de mår psykiskt dåligt. Det här är inte hållbart. Något måste göras å det snaraste! Vi chaufförer tror knappast politikerna skulle acceptera det vi får stå ut med varje dag vi kör Fagerstalinjen!”, skriver Kommunals skyddsombud, samt platsombud.

Fagersta kommun lägger ut ungefär en miljon kronor per år för att erbjuda gratis bussåkande inom tätorten. Men efter en lång tids allvarliga problem agerar nu facket mot missförhållandena, som flera gånger tidigare lyfts fram av vuxna resenärer med små barn och pensionärer som inte längre vågar åka med bussen.

Fackets företrädare berättar i brevet att chaufförer drabbats av hot om att stenkastning ska ske mot deras privata bostäder om de inte stannar och tar emot fler passagerare fastän bussen är full och att till och med chafförers familjer har hotats för att bussen inte stannat när det varit fullt. Det händer att de som inte släpps ombord då ställer sig på gatan framför bussen så att den inte kan köra vidare.

”Vi chaufförer får utstå hot och glåpord i stort sett varje dag vi kör linjen. Flera gånger har saker kastats mot bussen. Framrutan har blivit krossad av en arg passagerare. En annan gång blev bussen utsatt för stenkastning. Ombord eldas det, klottras och skräpas ned”, får kommunalrådet Åsa-Märta Sjöström och kommunchef Karolina Berglund veta av facket.

”Ungdomarna kommer på med snacks och dricka och åker varv efter varv. De skriker och beter sig illa. Lyssnar inte på tillsägelser, utan vi chaufförer får höra glåpord när vi ber dem dämpa sig”, skriver Kommunal och berättar att det slogs sönder en ruta nyligen efter att resenärerna uppmanats att ta det lite lugnt.

Kommunals företrädare påpekar i brevet att de bjudit in politiker för att åka med och se hur det blivit sedan gratisåkandet infördes. ”Ingen har kommit. De har totalt struntat i det”, skriver chaufförernas fackliga ombud som också påtalar att det gjorts namninsamlingar av vuxna för att få bort gratisåkandet.

Sverigedemokraterna och Vänstern har tidigare protesterat mot de fria bussturerna och anser att skattepengarna kan användas på bättre sätt än att friska ungdomar ska ta sig till Risbro och Brinell.

Åsa-Märta Sjöström och Karolina Berglund svarar facket att Fagersta kommun ska återkomma i ärendet.

%d bloggare gillar detta: