Små barn ska inte fasta!

INSÄNDARE

Ett filmklipp på SVT nyheter Västmanland gjorde mig upprörd. Det handlar att ett barn ska läras att fasta under “flera timmar kanske 4-5” för att småningom lära sig på heltid i en månad!

För det första visar forskning i Sverige, Storbritannien och i många andra länder att elever som äter frukost presterar bättre i skolan. Forskning visar också att elever som hoppar över frukosten kan bli trötta, får svårt att koncentrera sig och presterar sämre. För att få fler att äta frukost erbjuder många kommuner i Sverige gratis frukost till eleverna och allmänhetens krav växer att alla skolor ska göra densamma.

Kravet grundas på att enligt forskning säger 16 procent av eleverna i årskurs 4–6 och 31 procent av eleverna i årskurs 7–9 att de äter frukost högst 2–3 skoldagar/vecka och därmed sämre skolresultat. Detta handlar om att hoppa över frukosten. Men vad händer om barn inte äter både frukost och lunch?

För det andra säger ungen i filmklippet själv att “småbarn, äldre, sjuka och resande ska inte fasta” som är helt riktigt och överensstämmer med islamisk sed. En annan person i klippet säger att “vi försöker att lära honom att fasta är inte bara att inte äta och dricka, det måste vi lära honom inte ljuga, man måste vara snäll och göra goda saker”!

Goda föräldrar ska lära sina barn att inte ljuga, vara snälla och göra goda gärningar 365 dagar om året och inte bara 30 dagar under fastamånaden. Detta är milt sagt upprörande, ansvarslöst och hjärntvätt att få en 10 årig tro att han är “vuxen” och kan fasta men det det ska inte”små barn!

Shiro Biranvand

%d bloggare gillar detta: