Stor okunskap om vad som gäller för reseavdrag till jobbet

För bilresor krävs en tidsvinst på minst två timmar per dag jämfört med att resa kollektivt och det finns även gränser för avstånd. Det går även att göra avdrag för att man cyklar till jobbet. Men många får avslag på grund av att de inte når upp till kraven.

– De flesta kommer inte upp i en så hög kostnad så att det ger rätt till reseavdrag. På skatteverket.se finns en hjälptjänst där det går att räkna ut om resorna ger rätt till avdrag. Det många missar är att rätten till avdrag för bilresor förutsätter en tidsvinst på minst två timmar per dag för kortaste vägen mellan bostaden och arbetsplatsen, säger Monica Rönnberg på Skatteverket i Västerås.

”Avdraget för bilresor med egen bil är 18,50 kronor per mil för år 2022 och det är det som deklareras nu. Avdrag ges för den del av kostnaden som överstiger 11 000 kronor. Du behöver alltid göra en tidsvinst på två timmar per dag och avståndet mellan bostaden och arbete ska vara minst fem kilometer om det finns kollektivtrafik. Om det inte finns kollektivtrafik gäller ett avstånd på två kilometer”, säger Skatteverket i ett pressmeddelande.

Det går även att få avdrag för resor med förmånsbil, motorcykel, moped och cykel men då är beloppen lägre. För båt gäller avdrag med faktisk kostnad. För cykel gäller ett avdrag på 350 kronor per år. Då krävs alltså ytterligare kostnader för att komma över gränsen på 11 000 kronor, som gäller oavsett transportmedel.

Förra året underkände Skatteverket reseavdrag för närmare 300 miljoner kronor.

%d bloggare gillar detta: