Norberg har flest sjukskrivna i länet på grund av stress

Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat dramatiskt i Västmanland. I december var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på över 17 år. I länet har Norberg högst och Skinnskatteberg lägst andel stressrelaterade sjukskrivningar.

Färsk statistik från Försäkringskassan visar att antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökar kraftigt. I december 2022 var 1 180 personer i Västmanlands län inne på en minst två veckor lång sjukskrivning på grund av stress. För tolv år sedan, i början av 2010-talet, var motsvarande siffra knappt 230 personer.

– Det är oroande, samhällskonsekvenserna av vårt stressande blir allt tydligare i sjuktalen. Stressrelaterade sjukskrivningar blir ett allt större samhällsproblem. Främst drabbar det individen, men det är också en viktig signal för arbetsgivare att fånga problemet innan det blir för stort, säger Ifs hälsostrateg Kristina Ström Olsson.

I landet som helhet visade de stressrelaterade sjukskrivningarna en nedgång under pandemin, men har det senaste året börjat klättra uppåt igen. I Västmanland var det 61 procent fler som var sjukskrivna på grund av stress i december än innan pandemin.

– Med det nya hybridarbetslivet i beaktande riskerar detta att bara vara toppen på isberget. Det kan finnas en dold sjuknärvarobubbla på väg att brista, säger Kristina Ström Olsson.

Det finns väldigt tydliga skillnader mellan kvinnor och män när det kommer till stressrelaterade sjukskrivningar. Av de 1 180 personer som i december var sjukskrivna på grund av stress i Västmanland var 920 kvinnor, motsvarande 78 procent.

Stressrelaterade sjukskrivningar utgör också en större andel av samtliga sjukskrivningar för kvinnor. Av alla pågående, längre sjukdomsfall bland kvinnor i Västmanlands län var 26 procent stressrelaterade i december, jämfört med 13 procent bland män.

– Yrkesroll och bransch kan inverka på stressnivå och sjukskrivning. Kvinnor tar utöver ansvaret för sitt jobb, i större utsträckning ansvar för hemsysslor. Att gå från arbetsdagen och till hemarbetet kan leda till ett större stresspåslag, fastän kropp och sinne egentligen behöver återhämtning, säger Kristina Ström Olsson.

Andel av alla sjukskrivna i Västmanlands kommuner på grund av stress:

Norberg 24 procent

Sala 23 procent

Västerås 23 procent

Arboga 20 procent

Surahammar 19 procent

Hallstahammar 19 procent

Kungsör 18 procent

Fagersta 17 procent

Köping 16 procent

Skinnskatteberg 14 procent

%d bloggare gillar detta: