Åsa Eriksson, S, inblandad i svartbygge

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Åsa Eriksson i Norberg sitter i styrelsen för en ridklubb som håller till i ett svartbygge. Nu försöker man få bygglov i efterhand.

Det är P4 Västmanland som avslöjat att föreningen, där Åsa Eriksson är vice ordförande, saknade bygglov när de byggde sitt nya klubbhus vid Bålsjön i Norberg. Men när markägaren frågade om de hade bygglov visade det sig att det saknades.

Ridklubben tog kontakt med miljö – och bygg som förklarade att de kan få bygglov i efterhand om inga grannar motsätter sig det. Men det kan leda till böter för brott mot lagen.

Åsa Eriksson är tidigare i blåsväder efter att ha överskridit en riksdagsledamots befogenheter och öppet kritiserat hovrättens beslut i den så kallade ”Snippadomen”. En riksdagsledamot ska enligt svensk grundlag avhålla sig helt från sådant. Det har bland andra förre justitieministern Thomas Bodström, S, och rådman Johan Alvner klargjort.

”Politiker ska aldrig – oavsett vilken nivå man befinner sig på – lägga sig i enskilda fall. Vår demokrati är uppbyggd på att skilja på den lagstiftande, verkställande och den dömande makten. Att ingen myndighet, inte heller riksdagen, ska göra det framgår av vår grundlag”, skrev Thomas Bodström och advokat Hanna Larsson Rampe i SvD.

– Jag tycker att det är mycket allvarligt och häpnadsväckande att riksdagsledamöter som Rickard Jomshof och Åsa Eriksson på det sätt som skett uttalar sig om tillämpning av lag i enskilda mål, sade Johan Alvner, rådman och domare i Västmanlands tingsrätt.

Åsa Eriksson kritiseras också för att ha lagt ut en nidbild på statsminister Ulf Kristersson, något som hennes parti tydligt deklarerade inför valet 2022 att de inte skulle ägna sig åt och riktade skarp mot SD för påhoppen på Stefan Löfvén.

%d