Största prisökningen på livsmedel på 70 år i Sverige

Inte sedan början av 1950-talet har priserna på livsmedel ökat så mycket på kort tid. De har stigit med över 20 procent det senaste året, visar SCB:s Konsumentprisindex.

Livsmedel och alkoholfria drycker blev 20,95 procent dyrare mellan februari i fjol och februari i år, enligt den senaste statistiken.

– Under 1970- och 80-talen ökade livsmedelspriserna också mycket, men inte lika snabbt som de gör nu. Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB.

Prisutvecklingen på livsmedel är bred, men några undergrupper sticker ut: Fetter, ägg och mejeriprodukter har alla stigit med över 30 procent i pris det senaste året.

Sett till enskilda produkter sticker däremot ett par grönsaker ut. Priserna på purjolök och blomkål har stigit med nästa 80 procent det senaste året. Endast en livsmedelsprodukt har minskat i pris jämfört med februari i fjol: salladskål, vars pris sjunkit med 1,5 procent de senaste tolv månaderna.

– Priserna på grönsaker brukar stiga i februari, men inte så här mycket. Till exempel gick priset på blomkål upp med 48 procent i februari jämfört med januari. Tomater ökade med närmare 38 procent och paprika med nästan 34 procent, säger John Eliasson.

Totalt steg priset på livsmedel och alkoholfria drycker med 2,74 procent i februari jämfört med januari i år.

%d bloggare gillar detta: