Dyster utveckling för traditionell press i Västmanland

De under många år totalt dominerande lokaltidningarna i Västmanland fortsätter att tappa läsare. Fagersta-Postens upplaga är i dag bara en tredjedel mot när den stod på topp.

I mitten av 1990-talet var FP:s upplaga som störst med cirka 9 500 prenumeranter och hade mängder med lokala annonser, som var en viktig inkomstkälla. Men i takt med att lokala butiker lagts ned har den annonseringen minskat kraftigt. Och merparten av den kvarvarande lokala annonseringen har flyttat ut på sociala medier.

Samtidigt har också läsarna blivit färre. I fjol sjönk upplagan med sex procent till 3 100 exemplar enligt den officiella tidningsstatistik som blev offentlig på onsdagen.

Tidningarnas olika ägare har genom åren gjort en rad försök att vända den nedåtgående trenden. 2013 tog VLT styret över FP, Bärgslagsbladet och Sala Allehanda med ambitionen att locka fler läsare med ”case” – att människor fick berätta om sina öden. Ett annat direktiv från VLT var att skapa ”snackisar.”

Men det blev inte särskilt lyckat. Efter att det gått utför i sex år köpte Bonnier Mittmedias alla lokaltidningar 2019 och ändrade direkt på konceptet att fjärrstyra de tre lokaltidningarna från Västerås. Efter det har FP blivit klart bättre journalistiskt under Julia Engströms ledning, men hon har sagt upp sig för att börja på Falu-kuriren.

Länspressens upplagor 2022:

Bärgslagsbladet 4 900 (-100 ex)

Fagersta-Posten 3 100 (- 200 ex)

Sala Allehanda 4 800 (- 200 ex)

VLT 23 300 (+-0) Räckvidden minskade från 74 000 till 66 000 personer.

Alla fyra tidningarna har numera statliga stöd i olika omfattning. Den tidigare så stora VLT med en upplaga på närmare 60 000 ex. har drygt 20 miljoner årligen i presstöd från skattebetalarna.

%d bloggare gillar detta: