Dubbelt så många pendlar in som ut från Fagersta för att arbeta

Omkring två tusen personer pendlar dagligen in till Fagersta för att arbeta på något av företagen eller kommunen. Men bara hälften så många pendlar ut till andra orter. Det gör att Fagersta går miste om stora skattepengar jämfört med om det rådde mer jämvikt.

Allra störst är inpendlingen från Norberg med 534 personer, medan 205 reser dit från Fagersta för att arbeta, enligt den senaste statistisk som finns att tillgå. Näst högst är inpendlingen från Smedjebacken med Vad och Söderbärke där 420 personer har sin dagliga försörjning i Fagersta, medan endast 56 Fagerstabor har sina arbeten i dalakommunen.

Från Avesta åker 189 riksväg 68 till sina jobb i Fagersta, medan trafiken åt det andra hållet är 143 personer. När det gäller Skinnskatteberg är jämvikten större dit 176 Fagerstabor åker för att jobba, medan 183 reser åt andra hållet. Och 215 styr färden till Västerås medan 226 pendlar hit från residensstaden. Det är framför allt högre befattningar inom industrin som lockar.

Det råder också jämvikt med Surahammar med 99 som reser dit och 104 som åker till sina arbeten i Fagersta. 55 Fagerstabor pendlar till Ludvika medan 50 åker 66:an åt andra hållet. 45 Salabor har sina arbeten i Fagersta och åt motsatt håll åker 24 personer.

Men det finns också de som offrar betydligt mer av sin tid åt jobbresor. 58 Fagerstabor arbetar i Stockholm, medan 21 huvudstadsbor åker till Fagersta. 13 Fagerstabor reser de tio milen till Örebro, medan mer än dubbelt så många, 27 Örebroare, har sin försörjning i Fagersta.

Fagersta kommun har under många år önskat att fler av de som arbetar i staden ska bosätta sig här och betala skatt. Men eftersom det gått trögt att få fram sjönära tomter de senaste åren har flytten istället gått mot trakterna kring Vad och Söderbärke. Arbetet med det går nu vidare med att Isnäset söder om Fagersta ska kunna bebyggas med villor.

%d bloggare gillar detta: