Fagersta lindrigt drabbat av prisfallet på bostadsrätter

Över den senaste 12-månadersperioden har priserna på bostadsrätter i Västmanland sjunkit med 16 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en nedgång på 11 procent. Där ligger dock Fagersta bättre till med en nedgång på endast 5,7 procent på ett år och i populära områden ingen nedgång alls.

De senaste tre månaderna bytte 33 bostadsrätter i Fagersta ägare till ett medelpris av 226 000 kronor, eller 3 352 kronor kvadratmetern. Under det senaste året har 165 bostadsrätter sålts till ett medelpris av 255 000. I Norberg noteras endast två sålda lägenheter de senaste tre månaderna och i Skinnskatteberg ingen alls.

– Inflationsspöket har ett hårt grepp om svenskarnas boendeekonomi och med tanke på de höga elpriserna och kommande räntehöjningar är det för de tidigt att dra slutsatser om att glädjeskuttet för bostadspriserna blir långvarigt. Det finns fortfarande en risk för att konjunkturen försämras och arbetslösheten stiger mer än väntat under året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– De branta prisfallen verkar nu ha bromsat in och vi märker att antalet besökare på visningar ökar för andra månaden i rad. Vår prognos är att köpare och säljare kommer ha betydligt lättare att mötas prismässigt under våren och att allt fler bostadsaffärer kommer att göras.

%d