Kylan försenar det nya konstgräset för fyra miljoner på Fagerliden

Nytt konstgräs på Fagerliden är prioriterat i Fagersta kommuns satsningar och i maj förra året beslutade fullmäktige att skjuta till fyra miljoner kronor. Men berg i marken hindrade att gräset kunde läggas ut innan kylan kom.

Under flera år har de båda fotbollsklubbarna Fagersta Södra IK och Västanfors IF varit kritiska mot att den gamla konstgräsplanen gjort sitt och önskat en ny. Förra året beslutade kommunen att skjuta till fyra miljoner kronor till en ny matta, inklusive att utöka planen för att bli godkänd som matcharena för seriespel.

Det har varit flera turer i frågan om konstgräsets placering. Ledande politiker ville först lägga det på Västanfors IP för att göra arenan tillgänglig året om. Men både Fagersta Södra och Västanfors fotboll sa nej eftersom de behöver spelbar plan även de månader på hösten och våren som det är is på IP.

Eftersom nuvarande plan saknar de säkerhetsmarginaler bakom kortsidorna som krävs för seriespel, föreslog NVK att istället lägga konstgräset på den riktiga gräsplanen intill. Men Västanfors vill inte mista naturgräset på sin ordinarie matcharena och allt landade till slut i att grusplanen skulle byggas ut och förses med nytt, modernt konstgräs.

Meningen var att den nya planen skulle stått klar redan i höstas men när grävningsarbetena kom igång stötte man på berg i marken och innan allt var klart för att rulla ut konstgräset kom kylan. Därför kunde inte kommunen leva upp till avtalet med klubbarna om spelbar plan 1 mars, vilket gjorde att man öppnade den nybyggda allroundplanen på Uggelbo för träning, något som kritiserats eftersom den planen är byggd för spontanidrott och inte organiserad idrott.

När konstgräset kan vara på plats hänger på väderleken. Enligt SMHI blir det fortsatt minusgrader i minst tio dagar till. Under tiden får Södras och Västanfors representationslag åka till Systemairhallen i Skinnskatteberg och konstgräsplanen på Malmheden i Norberg för att träna. De ökade kostnader som detta medför hoppas man att Fagersta kommun ska stå för eftersom avtalet inte hölls.

– Konstgräset kommer att läggas ut när vi fått mildare väder och det får inte snöa. Vi har en dryg veckas jobb kvar när vi väl börjar med den sista etappen som även omfattar en markavjämning. Efter det ska planen besiktas innan vi kan börja använda planen, säger Jesper Isgren, projektledare vid NVK till FN.

%d