Internationella kvinnodagen firas med författarfrukost, teater och bio

På internationella kvinnodagen får Fagersta bibliotek i dag besök av författaren Peimaneh Mollazehi. Hon är engagerad i
människorättsfrågor och särskilt kvinnors och barns rättigheter i länder som Iran.

Peimaneh Mollazehi är 40 år och född i Baluchistan, i sydöstra Iran. Hon skriver på svenska, persiska och sitt modersmål baluchiska – ett språk som inte får undervisas i skolorna i Iran.

Den riktiga solen heter hennes debutroman som utspelar sig i Baluchistan. Den vann barnradions bokpris 2021. I sin självbiografiska vuxenroman skriver hon om upplevelserna av att leva i Iran som kvinna och det nya livet i Sverige och kampen att följa sina drömmar. Hennes andra bok Azins längtan gavs ut i fjol. Föreläsningen är kostnadsfri och biblioteket bjuder på frukost.

Fagerstahallen uppmärksammar internationella kvinnodagen med fri entré till vattengymnastiken. Erbjudandet gäller för alla som identifierar sig som kvinna. På eftermiddagen blir det bokcirkel på biblioteket där man samtalar om Där kräftorna sjunger av Delia Owen och på kvällen ger Norrby teater föreställningen Nattorienterarna av Kristina Lugn. Fagersta kommun bjuder på entrén.

På kvällen visar Fagersta Folkets hus dokumentärfilmen Nasrin, som handlar om den kända människorättsadvokaten Nasrin Sotoudehs arbete och liv i Iran. Den är hemligt filmad av kvinnor och män med stor risk för att straffas.

%d bloggare gillar detta: