Sven Olov Karlssons författarskap ska inspirera till läsning

I vår startar biblioteken i Västmanland satsningen Västmanland läser. Genom aktiviteter som bokcirklar och författarbesök lyfter de litteraturens och läsandets roll i samhället. Den röda tråden i aktiviteterna är ett särskilt författarskap med koppling till länet.

Inom samarbetet bjuder biblioteken i länet in till bokcirklar, författarsamtal och evenemang med anknytning till några utvalda böcker av en författare från Västmanland. Tanken är att så många västmanlänningar som möjligt ska läsa samma böcker och prata om dem.

Årets västmanländska författare är Sven Olov Karlsson från Norberg. Han är en mångsidig författare som skriver både prosa och reportage. Han debuterade 2003 med ”Italienaren”, en delvis självbiografisk roman som utgick från hans uppväxt på en bondgård i Norberg. 2017 gav han ut ”Brandvakten” som handlar om den stora skogsbranden i Västmanland år 2014. Den nominerades till Augustpriset i kategorin “Årets svenska fackbok”.

– Det finns inte så många lägereldar kvar att samlas kring. Men vi har böckerna. Vi tror på berättelsens kraft, att läsning föder samtal som sällan äger rum när vi bara pratar med varandra. Läsningen handlar om livet, det liv vi lever och det liv vi skulle kunna leva, säger Lena Karlström, kulturchef på Region Västmanland.

Västmanland läser är ett samarbete mellan Bibliotek i Västmanland, Studieförbundet Vuxenskolan Västmanland och ABF Västmanland, med stöd från Kulturrådet. Arbetet startar våren 2023 och kommer att pågå under flera år.

Samarbetet är länets största kulturinstitution som flest invånare tar del av i vardagen. Syftet är att ge bättre biblioteksservice och utbud till Västmanlänningarna. Genom ett gemensamt bibliotekskort har invånarna tillgång till hela länets utbud och kan låna, återlämna och reservera böcker vid alla Västmanlands 25 bibliotek och tre bokbussar.

%d bloggare gillar detta: