M säger nej till samarbete med S och V – Ewa Olsson Bergstedt, SD, väljs till kommunalråd

De planer som varit på gång om att Moderaterna, Socialdemokraterna och Vänstern skulle ta över makten i Skinnskatteberg på måndag kväll kommer inte att förverkligas. M hoppar nu av, vilket innebär att Ewa Olsson Bergstedt, SD, sitter kvar som kommunalråd.

Bakgrunden till planerna på att den ovanliga konstellationen M och V skulle dela på kommunalrådsposten med stöd av S, är att Moderaterna inte vill ingå i ett samarbete med Liberalerna i Skinnskatteberg. Delar av Socialdemokraterna har tyckt att det är ett acceptabelt förslag för att få bort SD från makten, medan andra i partiet motarbetat det.

– Moderaterna har deltagit i samtal och överläggningar för att söka en bred lösning som ska vara stabil och hållbar över tid. En lösning där vi lämnar det som varit och satsar på framtiden och kommunens invånare, där vårt välfärdsuppdrag och kommunens utveckling får fokus. Vi har varit öppna för flera olika lösningar, vi kan dock konstatera att personliga agendor hos enskilda folkvalda har förhindrat en bred överenskommelse. Med anledning av det säger vi nu tack och hej. Moderaterna kommer således att vara ett parti i opposition under kommande mandatperiod, säger Bo Öberg.

I ett brev till S och V skriver M att de lämnade de senaste samtalen med stor tillförsikt om att en lösning var inom räckhåll men att man nåtts av uppgifter som oroar och gör dem bekymrade eftersom S tycks ha representanter med en helt annan agenda än den ”förhandlingsgrupp bestående av flera partier” som träffats.

”Det utgör ett allvarligt hot mot förtroendet och den stabilitet vi arbetat för. Att redan innan någon överenskommelse uppnåtts utsättas för stor instabilitet ser vi som ett stort bekymmer. Som vi förstått och också fått bekräftat har de lösningar och förslag vi diskuterade vid vårt möte, nu spridits till olika kommuninvånare. Vi Moderater ser således inte att det för närvarande finns någon förutsättning för valteknisk samverkan och har därigenom beslutat att kvarstå i opposition”, står det i brevet.

Det innebär att M kan lägga ned sina röster i fullmäktige på måndag kväll och därmed vinner Ewa Olsson Bergstedt, SD, omröstningen med stöd från Liberalerna och Centern.

%d bloggare gillar detta: