Två års fängelse för Fagerstabo för grov misshandel av kamrat

Den man i 45-årsåldern som hittades av polisen på E4:an med en död Fagerstabo i bilen, har nu dömts av Hälsinglands tingsrätt till två års fängelse för grov misshandel av sin kamrat. Mannen nekar till anklagelserna.

Det var i början av oktober 2021 som polisen larmades till E4:an i Jättendal där en bil hade kört av vägen. I bilen fanns en död 35-årig Fagerstabo och en tio år äldre man som greps misstänkt för mord. Han satt länge häktad men släpptes på fri fot då obduktionen visat att den yngre avlidit av en överdos narkotika. Men eftersom den avlidne hade en rad svåra skador på huvudet och kroppen åtalades 45-åringen för att ha misshandlat sin kamrat grovt.

45-åringen uppgav för rätten att 35-åringen satt livlös bredvid honom i bilen när han själv vaknade till mitt i natten och att han kan ha orsakat sin kamrats skador i samband med att han försökte få liv honom. Han berättade att han dragit ut honom från förarsätet, utfört hjärt- och lungräddning och därefter dragit in honom i bilens baksäte. Dessutom har han släpat och dragit, samt slagit honom upprepade gånger i ansiktet med handflatorna. Han berättade också att han utfört hjärtkompressioner i flera omgångar och att skadorna måste ha uppkommit genom det.

Men rätten tror honom inte efter att ha inhämtat utlåtande om skadornas stora omfattning från rättsläkare. Sammantaget anser tingsrätten dessutom att 45-åringens agerande gentemot polis, ambulanspersonal samt övriga vittnen på platsen, hans agerande under förundersökningen samt hans försök att bortförklara olika omständigheter starkt talar emot de uppgifter han lämnat.

”Det krävs ett betydande våld, både mängdmässigt och kraftmässigt, för att få en sådan skadebild som N.N. hade. Det är en omfattande och upprepad trubbig våldsverkan som han har utsatts för. De skador som är allvarliga är de på huvudet. Det av två anledningar. Dels eftersom blödningarna under huden är utbredda, dels på grund av den traumatiska hjärnskadan. Våldet har varit upprepat, eftersom skador finns på höger och vänster sida samt framtill på huvudet”, säger tingsrätten i domen.

%d bloggare gillar detta: