Tuffare tider tvingar fram hårdare prioriteringar i Fagersta

En av Fagersta kommuns strategier de senaste åtta åren har varit att investera stort i byggnader. Det finns en prioritetslista med flera stora satsningar, bland annat ett allaktivitetshus och snart byggs de förra kontorshusen om till bostäder. Men nu ökar tvivlen på om man vågar dra på sig mer kostnader.

När S tog över makten efter valet 2014 ville man satsa hårt på byggen. Det blev ett stort centralkök på Fårbo, en ny förskola på Risbron, utbyggnader av Alfa- och Per-Olsskolan, skate- och parkourpark, tre allroundplaner för spontanidrott, renoverad simhall, ny kylanläggning på IP och inte minst beslut om ett nytt äldreboende på Norrby för 400 miljoner.

I den prioritetslista som godkändes i slutet av förra året finns det sedan länge planerade allaktivitetshuset med bibliotek och kulturskola med. Det har även talats om bio, museum och replokaler i samma byggnad. Men förutsättningarna har ändrats på flera sätt, framför allt genom en kraftigt ökad inflation, höjda räntor och lågkonjunktur. Men budskapet från den politiska ledningen har hittills varit att inte slå av på takten utan fortsätta satsa.

Tycker du att prioriteringslistan på investeringar i Fagersta är realistisk med allaktivitetshus, med mera, när ekonomin är som den är?

– Vi ska se över vår priolista och förmodligen gör vi förändringar med anledning av ekonomin. Vi tar upp detta i budgetberedningen i mars, säger kommunstyrelsens vice ordförande, Jan Johansson, M.

Prioriterade objekt i Fagerstas investeringsplan är:

  • Bostäder
  • LSS-boende
  • Förbättringsåtgärder utifrån fördjupningen av översiktsplanen – Insatser i linje med Vision 2030
  • Allaktivitetshus
  • Energieffektiviseringar
  • Vattenrutschkana i Fagerstahallen
  • Allaktivitetsplaner
  • Konstgräsplan på Fagerliden
  • Ny ventilation för Alfaskolan
  • Utemiljön vid Alfaskolan
%d bloggare gillar detta: