Populärt firande av Sverigefinnarnas dag i Fagersta

Det blev fullt hus i lokalen på Bruksvägen när Fagersta finska förening anordnade öppet hus för att fira Sverigefinnarnas dag i fredags. Och deltagarna uppskattade arrangemanget som varade i åtta timmar.

– Det blev en väldigt lyckad tillställning trots att allt planerades på väldigt kort tid. Vi som nyligen har börjat ha aktiviteter i föreningens lokaler upptäckte drygt två veckor innan att det var sverigefinnarnas dag den 24/2. Vi ansökte om bidrag från Fagersta kommuns finska förvaltningsområde och fick det och Studiefrämjandet bidrog även med en del.
Det blev ett bra program trots kort om tid, säger Sanne Hansen.

Programmet inleddes med att Peter Nyblom visade ett bildspel från Fagersta och dess arbetsplatser från tiden då många finländare flyttade till Fagersta där det fanns arbete. Han berättade och hade dialog med åhörarna om bilderna, där många ansikten kändes igen, vilket blev väldigt uppskattat.

Heino Pylkkänen sjöng ackompanjerad av Pekka Koivula, därefter proklamerade Pirkko Honkanen en dikt som handlade om sverigefinnars längtan hem till finland, men som ändå inte kändes riktigt som ett hemland när man åkte dit på semester.

– Men i alla finnars hjärtan är Finland ändå hemlandet, säger Sanne.

Ellen Björklöv och Kirsti Piilonen spelade upp en sketch om en kossa som inte var ett dugg intresserad av att släppa ifrån sig mjölk utan ville bara ut i hagen och umgås med tjurarna.
Därefter sjöng man allsången Satumaa/Sagolandet i folkmun är det sverigefinnarnas nationalsång.

Det bjöds på välsmakande karelska piroger, köttpiroger och finskt hemöl, det såldes lotter och festdeltagarna fick gå en tipspromenad som bestod av frågor om Finland och om Fagersta finska förening. Folk minglade lite innan det var dags för kaffe och prinsesstårta med sverigefinska flaggan i marsipan.

Jorma Vaarama framförde acapella en finsk gammal sång och tillsammans sjöng de allsången Kotimaani ompi suomi/Mitt hemland är finland.

– Den ville min mamma som tidigare varit ordförande i föreningen att man skulle sjunga vid finska föreningens festligheter.

Framåt kvällen sjöngs det finsk karaoke och dansades till midnatt och blev en väldigt lyckad kväll.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla våra sponsorer till lotterivinsterna: Fagerstaföretagen, butikerna och restaurangerna levererade verkligen. Samt till de medlemmar som ställt upp både före och efter arrangemanget, påpekar Sanne.

%d bloggare gillar detta: